Att träna inför hästpolo

Hästpolo är en fysiskt krävande sport, både för ryttare och häst. Hästarna galopperar i regel hela tiden som de är på planen, och för ryttaren gäller det att både orka kontrollera hästen, kunna balansera medan man böjer sig ned åt sidan för att slå bollen, och koncentrera sig på strategin och ekipagen i motståndarlagen. Hästpolo är nämligen likt ishockey eller rugby en kontaktsport: det är tillåtet att ”bodychecka” sin motståndare genom att trycka undan ekipaget från dess ridväg. För att vara framgångsrik i sporten måste man därför inte bara vara en skicklig ryttare och ha en stark och duktig häst, utan också vara i mycket god fysisk form. Hästpolo kräver av den anledningen mycket träning utanför poloplanen.Att träna inför hästpolo 22

En framgångsrik utövare av sporten är Alexandra Saidac. Hon är 19 år och bor i Spanien på Costa del Sol, och är för närvarande den enda skandinaviska unga kvinna som satsar på en internationell karriär inom hästpolo. För att göra det tränar hon inte bara teknik, utan även mycket fysisk träning, både styrka och kondition. Vid sidan om hästpolon tränar hon till exempel kickboxning, som ger både styrka och smidighet och därför är ett bra komplement till hästpolon. Hon passar också på att utnyttja klimatet på hennes nuvarande hemort, och tränar regelbundet intervallträning på stranden. Om du själv är en kvinna som vill komma i form kan Olga Rönnbergs bok Styrka för kvinnor vara ett bra hjälpmedel. Där får du kompletta, tydliga träningsprogram för att ta dig hela vägen till en vältränad kropp. Du kan köpa boken på Plusbok.se.

Det är också viktigt att hålla hästarna i form. Polohästar tränas till att bli just polohästar från att de föds. Det är dock viktigt att inte stressa fram deras träning, och de får inte vara med i matcher förrän de är fem år gamla. Även efter att de har köpts och är aktiva som tävlingshästar måste dock deras träning underhållas. Man bör låta professionella hästtränare rida hästarna regelbundet för att de inte ska stelna till – då kan de bli i sämre form än när man köpte dem. Hästarnas träning är dock inte fokuserade på styrka och kondition så som ryttarens, utan handlar snarare om att gymnastisera hästen för att den ska hålla sig snabb och smidig. Så får man ett vinnande ekipage i hästpolo.